Eindhovense kunstenaar Martie Dekkers schildert met Hella de Jonge in docu over haar leven

Simone Vos 07-04-23, Eindhovens Dagblad

EINDHOVEN – In de documentaire ‘Het Atelier: portret van Hella’, gaat kunstenares Hella de Jonge (73) in gesprek met verschillende vrienden en haar man, cabaretier Freek de Jonge, over haar schilderwerk en verleden. Een van die vrienden is de Eindhovense kunstenaar Martie Dekkers (74), die meerdere schildersessies met haar had afgelopen jaar.

,,Hella, Freek, mijn vrouw en ik zijn al ruim 25 jaar met elkaar bevriend. Door de jaren heen hebben we lief en leed gedeeld. Ze belde me vorig jaar op en vroeg of ik haar wilde helpen met schilderen. Daar was ze in coronatijd mee begonnen. Het was een van de weinige kunstvormen die ze nog niet eerder had beoefend”, vertelt Martie Dekkers, kunstenaar uit Eindhoven.

Het verleden in beeld

Het Atelier: het portret van Hella, laat zien hoe Hella de Jonge in haar schilderijen verwerkt wat ze in haar leven meemaakte. Ze komt uit een Joods gezin, waarin de pijn van de Tweede Wereldoorlog goed voelbaar was en verloor onder meer haar zoontje en kleindochter. ‘Ik heb te veel pijn gekend in mijn jeugd’, zegt ze in de documentaire.

Hella is een lieve en eigenzinni­ge dame, ik heb haar op weg geholpen, een schop onder haar kont gegeven

Martie Dekkers

Met vriendinnen als Clairy Polak en Dieuwertje Blok bespreekt ze de schilderijen en deelt ze herinneringen van vroeger. De gesprekken zijn afgewisseld met beelden uit het verleden, onder meer van Hella en haar vader en van wandelingen op de Joodse begraafplaats. Het idee en de regie komen uit de koker van Freek de Jonge. Een liefdesverklaring aan zijn vrouw, noemt hij het wel.

Schop onder de kont

Voor Dekkers waren de momenten waarop hij met Hella schilderde, bijzonder en intiem. ,,Tijdens het schilderen hebben we het over van alles gehad, van het verleden tot aan nu. Maar wanneer je schildert, ben je ook vooral daarmee bezig. Het is zo mooi om te zien dat Hella het schilderen heeft opgepakt. Ze heeft de Rietveld Academie gedaan, boeken geschreven, getekend, kostuums van Freek gemaakt, maar schilderen, dat deed ze niet”, zegt hij. ,,Het is een lieve en eigenzinnige dame, ik heb haar op weg geholpen. Een schop onder haar kont gegeven zoals ze zelf zegt. We hebben vooral op techniek en licht gefocust, want ze is al heel creatief.”

Het gesprek dat Dekkers en De Jonge in de documentaire voeren, is in haar atelier opgenomen. Dekkers: ,,Ik vroeg aan Freek toen we gingen filmen: ‘Waar gaat ons gesprek over?’. ‘Wat maakt dat nou uit’, zei hij. ‘Begin maar met schilderen’. Dat hebben we gedaan en ik vond het bijzonder. Dat ze haar vergeten talent heeft ontdekt en dat zij zoveel heeft geschilderd van haar indrukwekkende leven.”

Op vrijdag 14 april is ‘Het Atelier: portret van Hella’ te zien in De Cacaofabriek in Helmond. Na afloop is er een gesprek met Hella en Freek.

Martie Dekkers, Hella de Jonge en Freek de Jonge op de première van de documentaire op het Movies That Matter Festival in Den Haag. © Sander Dekkers

Lees hier het artikel op de site van het Eindhovens Dagblad