Expositie schilderijen Hella de Jonge

De Kunstkerk in Dordrecht toont van 21 april t/m 14 juni 2024 het werk van Hella de Jonge.

Hella (21 april 1949) is een veelzijdig kunstenares die haar werk op velerlei manieren onder de aandacht gebracht heeft. De Kunstkerk is trots de primeur te hebben van haar schilderwerk, een discipline die ze gedurende de coronapandemie ontwikkeld heeft.

Als kind maakte het prominent in de woonkamer aanwezige portret van haar in Auschwitz omgekomen grootmoeder grote indruk op Hella. Lientje was haar naam en zij was voor Hella als kind een raadsel, en kreeg door de jaren heen zelfs wel mythische omvang. Dit portret vormt het uitgangspunt voor een gevarieerde collectie schilderijen die eindigt in de wereld zoals die nu op ons afkomt.

Hella heeft zich in korte tijd een idioom eigen gemaakt dat verrast door zijn directheid. Met een zeggingskracht die overrompelt. Ook is er een keuze gemaakt uit eerder werk in keramiek en brons. Hella: “Mijn leven is werken. Mijn werk is leven. Strijden, vechten, knokken, dansen, stilstaan, ademhalen. Hella, de volhardende. Ik exposeer om te communiceren, te delen, vast te leggen wat ik zie, voel en weet.”

Het getoonde schilderwerk speelt een centrale rol in de documentaire “Het Atelier, portret van Hella” (2023) waarin Freek de Jonge de werkwijze van zijn vrouw heeft vastgelegd. Tijdens de expositie zal de film ‘Het Atelier’ in cinema De Witt, tegenover de Kunstkerk, worden vertoond.

Hella is opgeleid aan de Rietveldacademie, Amsterdam.

De expositie is te bezoeken tot en met 14 juni 2024 en is steeds van donderdag tot en met zondag tussen 11.00 en 16.00 uur vrij toegankelijk.

https://www.kunstkerk.com/agenda/hella-de-jonge