Primeur voor Dordrecht: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

DORDRECHT – Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat in de Dordtse Kunstkerk nu een groot aantal schilderijen van kunstenares Hella de Jonge te zien is. Afgelopen zondag werd de expositie geopend en muzikaal omlijst door haar man Freek de Jonge.

Ze omschrijft zichzelf als een verhalenverteller. Ze wil met haar werk anderen tonen wat er in haar geest omgaat. “Ik laat mijn fantasie gaan, over onderwerpen die mij diep treffen”, zegt De Jonge als we haar spreken tijdens de opening.

De Jonge volgde de Rietveldacademie in Amsterdam en specialiseerde zich in beeldende kunst. Tussen 1978 en 1994 werd ze vaak gevraagd haar beeldhouwwerken tentoon te stellen. Op een gegeven moment is ze daarmee gestopt. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kan; tijdens de coronapandemie pakte ze haar oude vak op, maar koos een andere discipline: ze ging schilderen. En dat heeft een scala aan diverse werken opgeleverd, waarin haar oma en kinderen een belangrijke rol spelen.

Oma Lientje
Haar oma Lientje was eigenlijk de reden om überhaupt te gaan schilderen. Vroeger hing er thuis een portret van haar. “Ik was een klein meisje en echt bang voor dat schilderij. Maar het was ook intrigerend, want het was ook mijn oma en ze was mooi”, legt De Jonge uit. Haar oma heeft ze nooit persoonlijk gekend. Ze kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven in een concentratiekamp. “Toen ik begon met schilderen dacht ik eigenlijk: ik wil die oma ontmoeten, maar dan op een lieve, zachte manier waardoor zij een gezicht krijgt. Ik heb Lientje geschilderd zodat ze weer tot leven is gekomen, maar dan op mijn manier. Niet eng, maar zacht.”

Haar man Freek de Jonge was er zondag bij om de tentoonstelling muzikaal te omlijsten, foto: RTV Dordrecht

Naast haar oma zijn er op de schilderijen veel kinderen afgebeeld. Dat heeft te maken met haar vroegere werk als lerares. Maar ook met de educatieprojecten die zij en haar man steunen. “Het gaat gewoon over het nu, wat er in de wereld gebeurt”, vat ze haar expositie treffend samen.

Documentaire
Het getoonde schilderwerk speelt een centrale rol in de documentaire “Het Atelier, portret van Hella” waarin Freek de Jonge de werkwijze van zijn vrouw heeft vastgelegd. Tijdens de expositie zal de film ‘Het Atelier’ in cinema De Witt, tegenover de Kunstkerk, worden vertoond.

De expositie ‘Heden en Verleden’ is tot en met 14 juni 2024 te bezoeken en is steeds van donderdag tot en met zondag tussen 11.00 en 16.00 uur vrij toegankelijk. Aanstaande donderdag is in ons programma Eilandleven een uitgebreide impressie van de opening en de tentoonstelling te zien.

Dit is een verhaal van Marjolein Vos.

Bekijk hier het bericht op RTV Papendrecht