Spunck Podium (RTV Oost): interview met Hella en Freek

“Mensen denken, door programma’s als Shownieuws en RTL Boulevard, een idee te hebben over hoe artiesten leven: allemaal onzin. Hella is dan ‘de vrouw van’ en ik wilde haar in haar volle glorie aan het publiek tonen.” En dan blijkt er ook wel degelijk een aangrijpend verhaal te vertellen.

Freek de Jonge besloot dat een documentaire te gieten. Dat is Het Atelier geworden, met als ondertitel: Een Portret Van Hella De Jonge. Een indringend verhaal over haar Joodse afkomst, de trauma’s van de oorlog, haar familie die er niet was, het verlies van baby Jork en kleinkind Maggie.

Hella werd tijdens de coronapandemie ontzettend ziek en toen ze enigszins herstelde begon ze te schilderen dat het een lieve lust was. Op elk doek manifesteerde zich een nieuw verhaal en zo ontstond een beeld van de familie die ze nooit gekend heeft. Ingegeven door een portret van Oma Lientje, dat haar als kind vooral angst aanjoeg.

Freek vroeg Hella brieven te schrijven en aan vriendinnen voor te lezen. Zo ontstond een rode draad. “Ik moest van Freek vier brieven schrijven, brieven aan mijn helden. Zo kwam ik in het project terecht, ik begon te begrijpen wat hij wilde.”

De documentaire is een aaneenschakeling van momenten, waarin het verhaal van Hella steeds verder wordt verteld. Het leverde in SPUNCK Podium een bijzonder gesprek op over leven en overleven.