Los van de Wereld (boek)

‘We stonden op het punt naar Frankrijk te vertrekken, de koffers waren al in de auto geladen, toen de telefoon ging. Ik nam op.
“Je moeder is dood en ook weer niet.
Het is maar een mededeling.”
Het was mijn zuster die deze verwarrende woorden sprak.
“Wat bedoel je?”
“Zoals ik het zeg,” beet ze kortaf.
Ik keek verdwaasd de kamer rond.
“We kunnen niet weg.
Mijn moeder is dood en ook weer niet.”‘
Als ontheemde mensen komen de ouders van Hella de Jonge uit de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben bijna niets en niemand meer over. Kinderen krijgen wordt hun manier om de gaten in hun familieleven te dichten, en om de buitenwereld duidelijk te maken dat ze niet klein te krijgen zijn. Hella groeit op in het Amsterdamse artiestenmilieu waar haar vader, de tekstschrijver Eli Asser, successen viert, maar achter de voordeur regeert de oorlog en beheerst de dood het gezinsleven, belichaamd door het schilderij van oma in de woonkamer. Als Hella jaren later een kind verliest, merkt ze dat in de ogen van haar ouders niets tegen het leed van de oorlog op kan. Op de begrafenis van haar moeder komen de spanningen die al die jaren in het gezin Asser hebben gesluimerd tot een uitbarsting.

Los van de wereld is een even rauw als hart-verscheurend verhaal van liefde en onmacht, van oorlog, overleven en verwaarlozing. Maar het laatste woord is aan de liefde.

Paperback 12,5×20 cm, 172 pagina’s
ISBN 90 5018 740 4
Omslag Studio Jan de Boer
Uitgeverij Balans